Апелативният съд в Париж осъди Никола Саркози на една година лишаване от свобода,

...
Апелативният съд в Париж осъди Никола Саркози на една година лишаване от свобода,
Коментари Харесай

Френският апелативен съд намали присъдата на Саркози

Апелативният съд в Париж осъди Никола Саркози на една година отнемане от независимост, от която шест месеца условно, по така наречен спекулация " Бигмалион ", обвързвана с несъразмерните разноски по време на изгубената му президентска кампания през 2012 година, съобщи Агенция Франс Прес.

Фиксираната част от присъдата, наложена на някогашния президент (2007-2012 г.), ще бъде поправена, съобщи председателката на съда, до момента в който четеше решението си.

През септември 2021 година Парижкият углавен съд призна Саркози за отговорен, че е надхвърлил доста законовия предел на разноските, и го осъди на една година затвор за нелегално финансиране на акцията му.

Съдът обаче изиска тази присъда да бъде сменена непосредствено с домакински арест под електронно наблюдаване.

13 други лица също бяха наказани на отнемане от независимост за период до три години и половина, някои от които бяха отсрочени.
Никола Саркози и още 9 души апелираха и бяха съдени още веднъж от 8 ноември до 7 декември.

Разследванията по това дело разкриха, че с цел да се прикрие внезапното увеличение на разноските за акцията му - съвсем 43 милиона евро при оптимално позволена сума от 22,5 милиона евро - е била въведена система за двойно фактуриране, като под прикритието на фиктивни договори голяма част от разноските за срещите са били начислявани на политическата партия на Никола Саркози.

За разлика от своите подсъдими, някогашният държавен глава не е забъркан в тази система за подправено фактуриране.

Както и по време на първия развой, Никола Саркози " пламенно отхвърля да носи каквато и да е наказателна отговорност ", като осъжда „ лъжите ".

Адвокатът му Винсент Дери пледира за оправдаването му, като упорства, че някогашният държавен глава " в никакъв случай не е знаел ", че законовият таван за изборните разноски е бил надхвърлен и " в никакъв случай не е правил никакви разноски ".
Той счита, че за прокурора е било " невероятно " да  " потвърди умишления детайл "  или " материалния детайл " на хипотетичното закононарушение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР